tisdag 10 november 2009

En novell jag skrev i skolan, kanske inte riktigt klar än.

Hennes hud är helt vit mot det röda underlakanet. Det hjärtprydda nattlinnet har åkt upp en bit över hennes höft. Man ser hennes trosor och du står vid hennes sängkant. Betraktar varenda sömnrörelse och hårslingor som lagt sig över hennes ansikte. Det är en ny dag idag. Idag ska du berätta för henne att du inte är kär längre. Nästa natt kommer hon inte sova såhär.När du står där och betraktar henne kan du inte hjälpa att din blick fastnar på de tryggt sovande ögonen. Hon är finast sådär. Ljummen och varm på samma gång av morgonsolen. Hennes hud blänker nu. En hel stjärnhimmel får plats där. Det vet du. En gång somnade ni tätt intill varandra på en äng under stjärnhimlen och du var så rädd att den skulle falla ner på dig men hon skyddade dig. La sin kropp tätt intill din sedan somnade du. Du har sömnproblem, sover oftast inte utan insomningsmedicinen. Ända sedan dess har du önskat att den här dagen aldrig skulle komma för att du vet att du är en sådan som alltid lossnar. Ni satt aldrig ihop från början. Hon växte fast som en extra kroppsdel.

Var hon armarna som höll om dig, benen som fick dig att fortsätta gå, eller hjärtat som slog som hårdast när hon drog med fingrarna över din rygg?
Ångrar du dig nu?

Det är timmar kvar tills hon vaknar. Hon sover alltid lika länge. Än är klockan bara fyra och du har inte kunnat sova bredvid henne på fem dagar. Hur kom du in hit? Tog du reservnyckeln som du vet ligger under stenen på trappen? Ja det gjorde du. Du vet att du får göra sådant. Nu vänder hon på sig, ligger med ansiktet mot solen som börjar gå upp. Hennes kropp är alldeles sommarbrun och du minns dagarna nere vid havet. Du minns promenaderna till glasskiosken, du minns allt. Något du glömt bort men som hon minns är när du berättade om din rädsla för kärlek. Hon minns att sekunderna efter så skakade hon om dig och sa att hon också var rädd. Du tittade bort för där och då så visste du att hon någon dag skulle lossna. Din extra kroppsdel.

Ibland sliter man av sina kroppsdelar för att man tröttnar på dem. En man i Amerika slet av sitt ben när han fastnat i skaren. Det behöver förstås inte vara sant.
Slet du av henne för att du aldrig ville lossna själv?

Du sätter dig ner på golvet nu. Tittar dig omkring i rummet och tänker att lukten här inne är er egen. Men du kommer aldrig mer lukta så. Det här är sista gången du är här. Var noga med att memorera varenda sak du är rädd för att glömma. Doften i nyckelbensgropen, hennes leverfläck ovanför läppen, hennes mellannamn och födelsedatum samt hur hon såg ut när hon sov. Nu sitter du på golvet och föreställer dig hur det ska gå till. Om du ska säga något eller bara försvinna innan hon vaknar, hur hon kommer reagera om du säger något och om hon kommer höra av sig igen. Du är rädd för att hon kommer att hata dig och du hatar dig själv för det. För att du är en sådan idiot. Något du alltid önskar att du kunde säga till henne är att du älskar henne. För det gör du. En hel massa. Du är rädd och paranoid och en elakare version av ditt hjärta har flyttat in i din hjärna. Du tror att hon har tröttnat på dig. Därför ska du göra det här. För att du har lossnat. Du tror att hon hatar dig för det. Därför kan du inte säga att du älskar henne. Men hon gör det, älskar dig.

Hon gnyr till i sömnen och du ställer dig upp direkt. Så rädd för att hon ska vakna. Idag önskar du att hon aldrig ska vakna. Aldrig dö men heller aldrig vakna. Det här är den enda platsen på jorden som du vill vara på. Ska du dö någonstans och på något sätt så ska det vara här.

Jag vill dö med dig. Jag vill leva med dig. Jag älskar dig. Dessa meningar borde komma efter varandra ur din mun. Inget annat. Om det inte vore för att du redan bestämt dig.

11 kommentarer:

 1. Alva det är så fint och sorgligt. Du har en fenomenal känsla. Du träffar verkligen. Wish, spår tre.

  SvaraRadera
 2. Det finns bara ett fel, eller är det jag som är dum. Men i början är hennes hud helt vit, och i mitten skriver du om att den är sommarbrun. Annars är den fenomenal!

  SvaraRadera
 3. Hallå: Jag vet inte om hudfärgen har så stor mening i själva novellen faktiskt.

  SvaraRadera
 4. så fruktansvärt fint så jag inte vet vad jag ska ta mig till

  SvaraRadera
 5. Åh Alva. Jag har läst din blogg alldeles för länge utan att skriva något till dig. Känns som att det är dags nu.
  Jag vill kortfattat att du ska veta att du skriver så väldigt väldigt fint. Ja, och att din fotoblogg är vacker. Jag skulle gärna dela lite tankar med dig någon gång. Kram

  SvaraRadera
 6. åh du skriver jättefint!

  SvaraRadera
 7. Vart har du tagit vägen? Jag går in på din varje blogg och blir lika besviken varje gång över att du inte har uppdaterat. Funderar på ifall det är någonting fel på min dator men jag antar att det inte är det. Du skriver så himla, himla, himla fint. Sådär fint så att man önskar att man själv kunde skriva sådär, när man läser dina texter. Helt underbart.

  SvaraRadera
 8. aldrig läst något i den här stilen
  Älskade det
  bra jobb

  SvaraRadera
 9. Dina ord.
  Dina meningar.
  Allt du skriver, är det vackraste jag läst.
  Jag önskar jag kunde beskriva mina känslor som du gör.
  Forsätt skriva, för jag vill bara läsa mer.
  Kärlek till dig.

  SvaraRadera
 10. nu började jag gråta. för alla saker man memorerar precis innan, för man vet att snart ska banden klippas av. för att allt är så jävla förbannat vackert och fult på samma gång. för att jag snart ska klippa av banden och för att jag är så satans rädd för det. för att du är den vackraste och för att dessa ord klär dig, eller så klär du orden. jag vet inte. men jag vet att du ska veta detta:

  1. sluta aldrig, aldrig någonsin med det du gör. sluta aldrig träffa på ditt alldeles egna speciella sätt för:

  2. det finns ingen som du. det finns tusentals kopior av vad som ska vara skönhet på utsidan, men det finns inte mycket på insidan. du har en sådan fin insida och du är unik bara genom att finnas till.

  3. det finns så många ord som redan använts men allt är frågan om hur man själv ska använda dem. det finns så många sagor om andrum mellan två människor (och förmågan att drunkna i det, försvinna) och det finns tusentals om pojkar och kyssar och halsgropar. men inga är lika bra som dina.

  SvaraRadera